1/ Aan welke voorwaarden moet voldaan zijn om te kunnen koken met de Sunicook?

  • Helderblauwe hemel
- Juiste stand van de zon om een optimale instraling te krijgen
  • Correcte opbouw en positie van de Sunicook
  • Gepaste keuze van het gerecht
- Donkerkleurige of zwarte kookpot

2/ Wordt de buitenkant van de Sunicook warm?

Neen. De oven kan je makkelijk verplaatsen en draaien zonder brandgevaar. Daarom is hij ook veilig voor spelende kinderen in de tuin.

3/ Het is buiten 30°C en toch werkt mijn Sunicook niet.

De omgevingstemperatuur is geen voorwaarde. Je hebt een helderblauwe hemel nodig om een optimale zoninstraling te bereiken. Wat verspreide bewolking is geen probleem maar de kooktijd wordt langer.

4/ Hoe weet je of de Sunicook goed gericht staat?

De Sunicook moet in een optimale hoek naar de zon gericht zijn. Gebruik daarvoor de centrale zonnerichter. De centrale vijs geeft een lijnvormige schaduw. Verander de helling tot de schaduw een kleine bol is geworden die binnen het onderliggende witte ringvormige plaatje valt.

5/ Waarom moet ik de Sunicook af en toe draaien?

Je moet de zon meevolgen om de straling optimaal op de kookpot te laten concentreren. Om het halfuur een beetje meedraaien met de zon is voldoende.

6/ Wanneer kan je koken met de zon?

De Sunicook kan in West- & Zuid-Europa gebruikt worden om te koken vanaf maart tot oktober. Daarbuiten staat de zon heel laag met weinig rendement. Al naargelang het seizoen kan je koken tussen 9 uur s’morgens tot 19h ’s avonds.

7/ Kan ik koken als er wind is?

Een zomers briesje kan geen kwaad, maar zet je Sunicook op een windvrije plaats. De wind koelt je recipiënt immers af.

8/ Wat kan je er allemaal in klaar maken?

De Sunicook is ideaal voor het maken van soepen, eenpansgerechten, stoofpotjes, tajines, spaghettisaus, thee, enz. Als de zon heel hoog aan de hemel staat kan je er zelfs vlees of vis mee bakken. Cake en brood bakken kan lukken maar vraagt wat Sunicook ervaring. Dek de bovenkant af met wat aluminiumfolie tegen verbranden. In Derde Wereldlanden kan de Sunicook heel nuttig zijn voor maken van veilig drinkwater of sterilisatie van bv. medische apparatuur.

9/ Voor hoeveel mensen kan ik koken met de Sunicook?

Reken op een maximum van 8 personen.

10/ Hoelang duurt het om een gerecht klaar te maken?

Dit hangt af van de zonnestand, de wind, de helderheid van de lucht en het seizoen. Doorgaans moet je rekenen op 15 à 20 minuten om een liter water aan de kook te brengen. De Sunicook kan vlot 5 liter aan de kook brengen.

11/ Waarom is een zwarte kookpot ideaal?

Zwarte of donkerkleurige recipiënten zijn ideaal om de warmte op te vangen en vast te houden. Het deksel mag gerust in glas zijn, vergeet niet om een handvat uit kunststofaf te dekken met aluminiumfolie.

12/ Waarom gebruik je best geen blinkende aluminium pan?

Blinkende pannen zijn niet geschikt omdat ze het licht weerkaatsen en de warmte bijgevolg niet vasthouden. In onze projecten worden blinkende pannen zwart geschilderd voor gebruik in de Sunicook.

13/ Waarom moet ik het handvat van het deksel afdekken?

Als het handvat vervaardigd is uit hout of kunststof dek je ze best af met een aluminiumfolie. Zo vermijd je dat ze door de hitte kunnen smelten. De steel van een pan is niet nodig omdat deze niet in de ‘kookzone’ komt en bijgevolg niet blootgesteld is hoge temperaturen.

14/ Hoe reinig ik mijn Sunicook?

Zet je Sunicook uit de zon vooraleer je hem reinigt. Maak je Sunicook schoon met een vochtige zachte doek met afwasproduct.

15/ Ik krijg mijn water in de kookpot niet aan de kook.

Ga na of er voldoende instraling is en de hemel helderblauw kleurt. Check nog eens alle voorwaarden. Staat je oven goed gepositioneerd richting de zon?

16/ Wanneer wijzig je de helling van de parabool?

De zonnestand bepaalt welke helling je gebruikt voor een optimale reflectie.Hoe hoger de zon, hoe platter de parabool moet staan