Hoe gebruik je de Sunicook?

Je richt de Sunicook naar de zon. Vervolgens pas je de helling aan, dankzij de kleine zonnerichter in het centrum: deze geeft een schaduw die in het centrum van de witte ring moet vallen. Je ziet de weerkaatsing van de zon ook onder en boven je zwarte kookpan. Elk halfuur draai je de Sunicook wat bij om de beweging van de zon te volgen. Zoek best een windvrije plaats op: wind zorgt immers voor afkoeling van de kookzone. Gebruik best een zwarte of donkergekleurde kookpot die de warmte maximaal kan opnemen. Kunststoffen handvatten afschermen met aluminiumfolie. Het draagstel kan een gewicht tot 12 kg dragen. De kooktijd varieert volgens de zonnestraling, zonnestand en volgens het seizoen, maar reken op 15 a 20 min./ liter water om te koken.


Wat kan ik klaarmaken?

Alle bereidingen kunnen worden klaargemaakt: soep, aardappelen, groenten, spaghetti, rijst, enz…
De Sunicook is ideaal voor het maken van stoofpotjes, eenpansgerechten of tajines. Met een grillplaat kan je er zelfs vlees of groenten op grillen. Reken gemiddeld op 15 à 20minuten om 1 liter water aan de kook te brengen. De Sunicook kan vlot 5 liter doen koken. Reken voor stoofpotjes of tajines op een even lange bereidingstijd als met een gewone oven.

Recipiënten

Welke kookpotten kan ik gebruiken?

Gebruik in de Sunicook bij voorkeur zwarte pannen, grillplaat, theepotten, tajines, espresso-kannen, ovenschotels enz… Best zonder kunststof- of houten handvat, en zonder blinkend materiaal, anders wordt het licht terug weerkaatst en verlies je aan efficiëntie. De zwarte of donkere kleur absorbeert de stralen.